A HALÁLOS MŰVÉSZETEK ISKOLÁJA – ORGYILKOS OSZTÁLY KRITIKA

0 85

Rick Remender kultképregényén, a Deadly Class – magyar címén Orgyilkos osztályon – alapuló sorozatot eredetileg a Syfy mutatta be, hazánkban pedig az HBO és HBO GO kínálatában érhetjük el. A Russo testvérek, akik az Amerika kapitány: A tél katonája és a Bosszúállók: Végtelen háború rendezőiként már bizonyították szakértelmüket, most executive producerként működtek közre a sorozat munkálatainál.

A The End of The F***ing Worldből kiindulva minden esély megvolt arra, hogy egy remek kis sorozatot kapjunk, és jelenleg úgy néz ki, hogy ez meg is történt. Az Orgyilkos osztály ugyan felhasználja a tinédzser korosztályt becélzó sorozatok, vagy éppen filmek kötelező sablonjait, de ezen felülkerekedve képes új színt hozni ebbe a kategóriába.

A hajléktalanság globális probléma, és nem meglepő módon főhősünk is a hontalanok számkivetett környezetéből indul. Marcusnak (Benjamin Wadsworth-That Day, Hunter) túl kell élnie egy olyan világban, amiben hemzsegnek a szociopaták, és egyéb mentális betegséggel sújtott emberek. Ezen felül főhősünk a rendőrség célkeresztjébe kerül egy neki tulajdonított rendkívül brutális bűncselekménynek köszönhetően. Marcus élete folyamatos hajsza a túlélésért, nincs családja, nincs otthona, és nincs semmilyen biztos pont az életében amire építkezhetne. Ebbe a kusza, és egy gyerek számára kifejezetten egészségtelen környezetbe azonban betoppan egy nem várt lehetőség. A fiúra pont törvényen kívülisége, és a neki tulajdonított gyilkosságok miatt felfigyel egy olyan iskola igazgatója, ahol a jövő profi gyilkosait képezik. A felszínen tehát kapunk egy iskolát klikkekkel, aktuális jó csajokkal, punkokkal és gótokkal.

Photo by: Allen Fraser/Syfy

A csavar abban áll, hogy ebben az iskolában a méregkeverés – a bájitaltan…khm akarom mondani Méreglabor vezetője nem más, mint az egykori hardcore punk együttes, a Black Flag oszlopos tagja Henry Rollins – és az emberi élet kioltásának változatos fortélyai adják a tanterv alapjait. Itt mindenki gyilkos, vagy olyan családok leszármazottja, akik hétvégi sportként űzik emberek kibelezését. Legalábbis a látszat ezt mutatja, közben azonban fény derül a központi karaktereink hátterére, indíttatásaira, és olyan érzelmekre, amik összeférhetetlennek tűnnek a képzés lényegével. A sorozat egyébként a 80-as években játszódik, és a hangulatot remekül megalapozzák a jó érzékkel választott zenei betétek (Depeche Mode, The Cure).

Photo by: Allen Fraser/Syfy

Marcus személyes tragédiájának előidézőjeként Ronald Reagant jelöli meg, és ő lesz a fiatal fiú bosszújának célpontja. Ahogy azt a képregényből, illetve a sorozat képregény ihlette animációjából megismerhetjük, Reagan már kormányzóként is Kalifornia gazdaságának helyreállításán dolgozott, amit az egészségügyi és szociális hálózatok leépítésével el is ért. Ennek eredménye gazdasági szempontból ugyan pozitív, ám az utcára mentálisan sérült, ön és közveszélyes emberek tömkelege került amiből egy egyértelműen súlyos probléma bontakozott ki. A társadalom ilyen szintű megnyomorításának áldozata Marcus.

Photo by: SYFY

A fiú narrációi élvezetesek, gondolatmenetének feltárása élvezetes, egyáltalán nem zavaró. Sokat hozzátesz a karakter személyiségének és indíttatásának megértéséhez. A főbb szereplők alapvetően szimpatikusak, cselekedeteik jobbára logikusak, megalapozottak.

Az erkölcsösség üres fogalom, csak a képzeletünkben van értelme. Mint a Mona Lisának. Sokan értéket képzelnek bele. A valóban benne rejlőnél sokkal többet látnak bele abba a festett félmosolyba. Egy nagy adag káprázatot. Az ilyen gondolatmenetnek köszönhetően léteznek az efféle helyek. Turbinák, amik ártatlanokat szippantanak be, majd vérben úszó Wall Street-i kannibálokat köpnek ki. A nagy cégek racionalizálása beszennyezi a világlátásunkat. Mit fogsz tenni? Az evolúció során törzs nélkül mindig is magányos és halott voltál. Így hát beveszed. Együtt melózol a seggfejekkel. Ezek lettünk mára: behódoló seggfejek csürhéje. Minden bentlakó. Minden nemzet. Minden háború, minden dekányi rasszizmus, minden vallás. Eltörzsiesedés. Nem szabadulsz a gerinctelen politikusok bűvköréből, akik kihasználják a valahova tartozás ősi ösztönét.„

Orgyilkos osztály 1. évad 2. rész/Marcus

Photo by: SYFY

A „nincs új a nap alatt” megállapítás egyértelműen ráhúzható az Orgyilkos osztályra is, hiszen millió példa áll rendelkezésünkre, ami hasonló alapfelállásból indul ( pl.:Harry Potter, Legacies, X-Men stb). Az iskola néhány kardinális szabályának betartására úgy tűnik szereplőink képtelenek, és lépten-nyomon meg is szegik ezeket, legyen szó piálásról, szexről, vagy valamelyik diáktársuk megöléséről. Zavaró momentuma ez a történetnek, habár az egyértelműen deviáns viselkedésű srácok felé teljesen felesleges bármiféle elvárást támasztani. A szabályok azért vannak, hogy megszegjük őket, és ebben a környezetben mindez még nyomatékosabban igaz. Furcsa, mert az apróbb stiklik mellett azonban lassan kibontakoznak azok az erkölcsi nézetek, morális szabályok aminek köszönhetően talán a legfontosabb vizsgán nagyon kevesen fognak eredményesen szerepelni.

Összegzésképpen elmondhatom, hogy az Orgyilkos osztály punkos, menőzős, középiskolás stílusát a bennem élő 15 éves imádja, de valahogy a felnőtt énemnek néha enyhébb, néha pedig egészen súlyos hiányérzete van a szériával kapcsolatban. Ha éppen egy jópofa, szórakoztató, néha egészen mély gondolatokkal tűzdelt sorozatot keresel – és imádod a képregényeket – akkor az Orgyilkos osztályt abszolút csak ajánlani tudom.

 

Plusz infó:

A sorozat alapjául szolgáló képregényt Ide kattintva már elő is rendelheted.

 

Orgyilkos osztály – Deadly Class 1.: Reagan nemzedék (képregény)

Szerző: Rick Remender

Várható megjelenés:
2019. február 28.
Kiadó:
Fumax
Oldalszám:
160
Kötés:
Keménytáblás
Szállítás várható ideje:
március 4 – 10.

Orgyilkos osztály – Deadly Class 1.: Reagan nemzedék (képregény)

Szerző: Rick Remender

Orgyilkos osztály – Deadly Class 1.: Reagan nemzedék (képregény)

Szerző: Rick Remender

Orgyilkos osztály – Deadly Class 1.: Reagan nemzedék (képregény)

Szerző: Rick Remend

Várható megjelenés:
2019. február 28.
Kiadó:
Fumax
Oldalszám:
160
Kötés:
Keménytá

Rick Remender

Orgyilkos osztály – Deadly Class 1. – Reagan-nemzedék

Kiadó: FUMAX KFT

Oldalak száma: 160
Borító: KEMÉNYTÁBLA, VÉDŐBORÍTÓ
Várható megjelenés: 2019. február 28.

1987-et írunk. Marcus Lopez gyűlöli az iskolát. Képtelen odafigyelni az órákon. A jegyei rosszak, bunkó osztálytársai rendszeresen zaklatják a barátait. Csakhogy ezek a bunkók Sztálin legjobb bérgyilkosának leszármazottai, a tanárok egy ősi orgyilkosliga tagjai, a tantárgy, amelyből bukásra áll, a “feldarabolás alapjai” nevet viseli, szíve választottja áldozatainak száma pedig már kétszámjegyűre rúg.

Üdv a bolygó legbrutálisabb középiskolájában, ahová a világ legnagyobb bűnözőcsaládjai küldik kiképzésre az orgyilkosok következő nemzedékét! A gyilkosság művészet. Az ölés szakma. A Haláltanok Királyi Iskolájában, ha valaki hátba szúr, azt szó szerint kell érteni.

Csatlakozz a zajos sikernek örvendő csapathoz – napjaink egyik legkeresettebb írója, RICK REMENDER (Avengers, Captain America, Tokyo Ghost) és WES CRAIG (Batman) az 1980-as évekbe repít, egyenesen a világ legsérültebb és legveszedelmesebb kamaszai közé!

A kötet a Deadly Class sorozat 1-6. számát tartalmazza.

 

 

 

 

 

 

 

Leave A Reply

Your email address will not be published.