Bartimaeus trilógia, ha már unod a Harry Pottert

0 331

Azt hitted, hogy nincs tovább? Nincs egyetlen olyan univerzum sem ami felérne a Rowling által kreált varázsló világgal? Nos, ha így van akkor van egy jó hírem számodra. Jonathan Stroud, Bartimeus trilógiája minden szempontból méltó vetélytársa a Harry Potter köteteknek. Sőt, talán akadnak olyanok is akiknek ez a stílus közelebb áll a szívükhöz. Stroud által elmesélt történet, és Rowling regényei közti párhuzam nagy vonalakban ki is merül annyiban, hogy mindkettő egy elképzelt, varázslók és varázslatok által uralt világba repíti az olvasót.

A trilógia főhőse Nathaniel – avagy varázsló körökben ismertebb nevén, John Mandrake-, a rendkívüli tehetséggel megáldott varázslótanonc, aki középszerűnek számító mesterét hamar túlszárnyalva igyekszik egyre feljebb törni a varázslók ranglétráján. Másik központi karakterünk, egyben pedig a történet tulajdonképpeni elmesélője Bartimaeus, a Nathaniel által megidézett és rabszolga sorba kényszerített dzsinn. Váltott szemszögből olvashatjuk kalandokat amiket szokatlan párosunk átél, és ezekben a kalandokban nincs üresjárat. Az események folyamatosan pörögnek, egyik életveszélyes helyzetből a másikba csöppenünk miközben jegyre jobban és jobban megismerjük szereplőinket, motivációikat, egyéniségüket. Hűha, és ezek a karakterek egyszerűen lenyűgözőek. Nathaniel – az első kötetben még csak 12 éves- önző, nagyravágyó, nagyképű, intelligens, de közben gyermekien esendő és bájos, aki igyekszik megtorolni az őt ért megaláztatásokat. Bartimaeus egy ősöreg, nagy hatalmú dzsinn, aki teljes ellentéte a fiatal varázslónak. Vicces, szarkasztikus, egyszerűen lehengerlő személyiség. A könyvek lábjegyzeteiben az ő megjegyzéseit, visszaemlékezéseit olvashatjuk. Szokatlan megoldás ugyan de kiválóan működik, abszolút üde színfoltja a regényeknek.

Stroud világa sötét, tele hatalmi harcokkal és elnyomással. A varázslók nyíltan gyakorolják mesterségüket ami persze csak egy szűk elit kiváltsága. Hatalmuk a megidézett démonoktól, és ritka, varázserejű tárgyakból, ereklyékből ered. Minél ügyesebb egy varázsló, annál veszélyesebb démont tud az irányítása alá vonni, ám elég csak egy pillanatnyi gyengeség, és a démon azonnal gazdája ellen fordul. A varázslók uralta társadalommal szemben pedig fellép az Ellenállás nevű szervezet. Róluk az első kötetben nem derül ki sok minden, ám a későbbiekben fontos szerepük lesz, és az Ellenállás kötelékéből egy új elbeszélővel is bővül majd szereplőgárdánk.

by Atrika Deviantart

Bartimaeus végig hozza a tőle megszokott stílust, ellensúlyozva minden sötétséget és veszélyt amik szereplőinkre várnak a történet során. Nathaniel jelleme annak minden árnyoldalával szép lassan bontakozik ki a trilógia lapjain. Vannak pillanatok mikor egyszerűen csak megfojtanánk mert annyira idegesítően nagyképű, hogy ezt a borzasztó mértékű egoizmust nehezen veszi be a gyomrunk, de aztán mindig ott bujkál valami mérhetetlen fájdalom és gyermeki ártatlanság amiért mindennek ellenére a szívünkbe zárjuk. Tipikus antihős karakter. A harmadik kötetben pedig minden sejtésünk beigazolódik, és Nathaniel valóban kilép saját és múltjának árnyai közül, és végre igazi hősként viselkedik. A történet lezárása gyönyörű és könnyekig megható. Tökéletes.

Stroud egy olyan ifjúsági könyvsorozatot írt ami nem csak a gyerekek, de a felnőttek számára is tartalmas, minőségi kikapcsolódást nyújt. Az erős társadalom kritika, a kreatívan újragondolt varázslóvilág, és a rekeszizom szaggató poénok garantáltan olyan trilógiává állnak össze ami sokak kedvence lehet.

Plusz infó:

Bartimeaus kalandjai nem érnek véget a trilógia záró darabjával ugyanis Salamon király gyűrűje címen kapunk egy negyedik kötetet is, ami kifejezetten dzsinn múltjára koncentrál.

2004-ben A szamarkandi amulett című kötet több díjat is bezsebelt köztük a 2004-es év legjobb ifjúsági fantasy könyvének járó elismerést is.

2013-ban Stroud, új regénnyel örvendeztette meg olvasóit A sikító lépcső esete címen. Ez a kötet már nem a Bartimeaus univerzum része, és ennek megfelelően egy merőben más világfelépítéssel dolgozik. Ismételten ifjúsági regényről van szó, ami arra az elképzelésre épít, hogy a gyermekek látják a szellemeket. A sikító lépcső esete tulajdonképpen horror regény, szellemekkel, nyomozással, némi Sherlock Holmes beütéssel. A Bartimaeus trilógiához hasonlóan magyar nyelven is olvasható.

10/10

 

Bartimaeus trilógia kötetei:

A szamarkandi amulett, A Gólem szeme, Ptolemaiosz kapuja, Salamon király gyűrűje

Londonban a varázslóké a hatalom. Nathaniel még csak készül rá, hogy a kiválasztottak közé kerüljön, s éli a varázslóinasok hétköznapjait. Ám élete hirtelen fordulatot vesz, amikor az egyik nagy hatalmú varázsló nyilvánosan megszégyeníti őt. A fiú bosszúvágytól hajtva idézi meg az ötezer éves dzsinnt, Bartimaeust, és megparancsolja neki, hogy lopja el ellensége legféltettebb kincsét. Ezzel a több mint vakmerő lépésével a fiú a varázslók között dúló hatalmi harc kellős közepén találja magát, oldalán a csavaros eszű és pimasz dzsinnel.

E-Könyv formában rendelhető: https://www.lira.hu/hu/szerzo/jonathan_stroud

Kiadó: Animus Kiadó

 

Leave A Reply

Your email address will not be published.