Boszorkányok márpedig vannak – A boszorkányok elveszett könyve pilotkritika

0 604

Matthew Goode (Kódjátszma, Dowton Abbey)  és Teresa Palmer (Eleven testek, A fegyvertelen katona) főszereplésével már pörög a HBO GO-n az ősz egyik legjobban várt sorozata A boszorkányok elveszett könyve. A Sky csatorna gyártásában a hazánkban is igencsak népszerű Mindenszentek trilógia nyitó kötetének feldolgozását tekintheti meg a nagyérdemű. Deborah Harkness könyve 2011-ben jelent meg magyar nyelven a Cartaphilus Könyvkiadó gondozásában, a második könyv Az éjszaka árnyai címen 2012-ben követte, de sajnos a trilógia záró története nem érte meg a magyar kiadását. Na majd most…

Forrás: Sky One/Bad Wolf Productions

A boszorkányok elveszett könyve hetente jelentkezik új résszel, és a nyitás egyértelműen elég erősre, hangulatosra sikerült. Oxford gyönyörű, történelmi épületei, és a Harry Potter filmekből már jól ismert Bodleian könyvtár olyan elképesztő atmoszférát biztosít, hogy szinte érezzük a régi könyvek, vagy éppen a macskaköves utcákon fújdogáló őszi szél illatát.

Forrás: IMDB

Matthew Goode furcsa, ám úgy tűnik, hogy tökéletes választás volt a vámpír szerepre. Nem az a tipikus férfiideál, de könnyed eleganciája, delejező tekintete és kifogástalan modora miatt rendkívül erőteljes hatást gyakorol. Teresa Palmer, mint a salemi boszorkányüldözés első áldozatának leszármazottja, pedig egyszerre bájos ám roppant határozott és kemény nő. Mindkét főszereplőnk a tudomány megszállottja, viszont egészen más területeken dolgoznak. Diana Bishop a XVII. századi alkímia titkait kutatja, míg Clermont professzor a biokémia elismert szaktekintélye. A kettőjük közti vonzalom tehát nem csupán fizikai jellegű, nagyon erőteljes a szellemi vonala is, és akkor még arról nem is beszéltünk, hogy mivel mindketten különlegesek a maguk módján, így az emberi társadalom perifériáján mozogva óhatatlanul is összeköti őket egyfajta sorsközösség. Persze vonzalmuk nem természetes, sőt mi több, tulajdonképpen tiltott is.

Forrás: IMDB

A boszorkányok, vámpírok és a démonok a lények különböző kasztjaiba tartoznak, és csak igen ritkán keresztezik útjaik egymást. Diana, és az Ashmole 782 feltűnése olyan reakciót vált ki, ami egy hatalmas olvasztótégelyé változtatja Oxfordot, ahol a megbízhatóság igencsak ritka kincsé válik. Az Ashmole 782 ugyanis egy különleges kézirat, ami a legendák szerint tartalmazza a lények keletkezésének történetét, így aztán elkerülhetetlenül megindul a hajsza a könyvért, amit -néha erősen megkérdőjelezhető okokból- mindenki a magáénak akar. Adott tehát két karizmatikus főszereplő, egy izgalmas történet, csodás díszletek és minden ami csak ahhoz kell, hogy talán mi magunk is némileg elvarázsolt hangulatba kerüljünk.

Forrás: Radio Times / Twitter

Azonban ahhoz, hogy a sorozatot megfelelően tudjuk értékelni és élvezni, ildomos elvonatkoztatni az utóbbi évek egyértelműen kasszasikerének számító Alkonyat könyvektől, filmektől. Valójában még csak keresnünk sem kell ahhoz, hogy azonnal visszaköszönjenek bizonyos motívumok Stephenie Meyer történeteiből. Hogy ez probléma e? Nem feltétlenül, hiszen rég nincs már új a nap alatt. A másik ingóköve a sorozatnak az maga, az alapjául szolgáló könyv lehet. Nem rossz, nem rossz, de valahogy mégsem az igazi.

A boszorkányok elveszett könyve remélhetőleg túllép majd az unalomig ismételt sémákon és valami újjal, frissel ajándékoz meg minket. A kezdés abszolút ígéretesnek tűnik, így reményeink talán megalapozottak lesznek a jövőben. Addig is tekintsük meg a sorozatot, és koccintsunk egy pohár jó minőségű borral, ünnepelve azt, hogy mennyire változatos, és varázslatos világban is élünk. Talán néha varázslatosabba mint gondolnánk…

 

Forrás: Amino

Leave A Reply

Your email address will not be published.