Géniusz: Picasso – National Geographic Sorozatkritika

0 177

A National Geographic antológiája a FOX 21 Television Studios és az Imagine Entertainment együttműködésével készült. A produceri székben ezúttal is Brian Grazer és Ron Howard foglal helyet. A második évad a világhírű festő géniusz, Pablo Picasso kalandos életútját helyezi a középpontba. A sorozat első két epizódját április 23-án mutatta be a Nat Geo, és ugyanúgy ahogy az első évad esetében, a siker itt sem maradt el.

A főcím elképesztően mozgalmas és bravúrosan megkomponált, gyakorlatilag azonnal magával ragadja a nézőt. Egyébként az epizódok során felcsendülő zenék sem a háttérből kísérik a cselekményt, hanem abszolút a részeseivé válnak. A középkorú Picasso szerepében a háromszoros Golden Globe-jelölt Antonio Banderast láthatjuk, akire egyáltalán nem panaszkodhatunk, hiszen ezt a szerepet mintha rá szabták volna, szemében szinte izzik az a rengeteg indulat amiből a világ egyik legnagyobb festőjének zsenialitása táplálkozott. Engem személy szerint levett a lábamról. A maszkmestereknek, és persze a kiváló színészi játéknak köszönhetően Pablo Picasso alakja szinte tökéletesen megelevenedik előttünk. A fiatal Picassót a True Detective-ből már ismert, Alex Rich kelti életre.

National Geographic/Dusan Martincek

A sorozat alapvetően rendkívül szórakoztató, már-már bulváros jellegűnek mondható. A készítők nagy hangsúlyt fektettek Picasso viharos magánéletére, és igencsak szövevényes szerelmi életére. Mindez szép számmal eredményez drámai és vicces pillanatokat is, ám mikor például a Guernica elkészítésének története emiatt háttérbe szorul, az már egy egészen fájó pontja a történetnek. Valószínűleg mindenki ismeri a fent említett képet, és ez egyáltalán nem véletlen. A borzalom ami a kép elkészítését inspirálta ennél sokkal nagyobb hangsúlyt érdemelt volna. Ennek ellenére azonban kapunk bőségesen történelmileg, életrajzilag hiteles információkat is amik egyáltalán nem mondhatók száraznak vagy megterhelőnek.

National Geographic/Dusan Martincek

Guernica

1937 április 26-án német és olasz bombák hullottak a baszk kisvárosra, Guernicara. Picasso már Párizsban élt mikor értesült Guernicaban történet hatalmas pusztításól. A támadásnak egyébként katonai jelentősége egyáltalán nem volt, a városban javarészt nők és gyermekek tartózkodtak, a férfiak a polgárháborúban harcoltak. A civilek által lakott területeket ért támadás célja egyértelműen a megfélemlítés és az erőfitogtatás volt. A festmény abszolút ráirányította a figyelmet a spanyol polgárháborúra, és általánosságban véve az elnyomás és a diktatúra elleni harc szimbólumává vált. Picasso ugyan egyértelműen, és húsba vágóan ábrázolja a gonoszság mindent porba döntő hatalmát, de teret ad nekünk is, hogy a saját hangunkon szóljon hozzánk a kép. Értelmezzük, felfejtsük egy-egy ábra jelentésének mélységeit. A Guernica olyan mint egy hatalmas graffiti, a képzőművészet fekete fehér ikonikus alkotása.

Samantha Colley és Poppy Delevingne Picasso szerelmeit alakítja a sorozatban. Azt feltétlenül ki kell emelnünk, hogy a világ egyik legnagyobb festőjének munkásságát valóban szerelmei inspirálták, múzsái voltak Picasso különböző festészeti korszakainak. Közülük Dora Maar fotóművésznővel és Marie-Thérèse Walterrel, Françoise Gilot-tal már találkozhattunk a sorozat első két epizódjában. Dora Maar rendkívül tehetséges fényképész volt, és a festészet sem volt idegen terület számára. Sokáig szinte bálványként imádta Picassót, mindent megörökített ami vele kapcsolatos (pl a Guernica elkészítését is), de később kapcsolatuk olyannyira elmérgesedett, hogy Dora idegösszeomlást kapott. Egyértelmű, hogy azok a hölgyek akik túl közel kerültek Picassóhoz hamar megtapasztalták a zsenialitás és szenvedély árnyoldalát is. Picasso szerelmei többségében nem értek boldog véget, az őrület és a borzadály rémképe élesen vetült kapcsolataira.

nationalgeographic.com
National Geographic/Dusan Martincek

Érdekes adalék még a sorozathoz kapcsolódóan, hogy számos jelenetet hazánkban, Szentendrén vettek fel. Természetesen Budapest környékén is folytak a forgatások, és számos magyar szakember is dolgozott a produkción. Hazai részről a Pioneer Stillking felelt a gyártásáért. Úgy látszik, hogy napjainkra nem csak a filgyártók hanem a különböző színvonalas sorozatok készítői is szívesen választják hazánkat forgatási helyszínként.

 

Plusz infó:

Amit már biztosan tudunk a következő évadról az az, hogy a központi karakter végre nő lesz, és nem is kisebb személy mint Frankenstein megálmodója, Mary Shelley. Kiváló választás!

Minden bulváros jellege ellenére a Nat Geo Géniusz szériája éppen azért zseniális mert érdekes, élvezhető formában mutatja be olyan korszakalkotó zsenik életútját, akik roppant nagy hatással voltak történelmünkre, kultúránkra.

10/7

Source kepmutato.wordpress.com artris.blog.hu natgeotv.com

Leave A Reply

Your email address will not be published.