IGYUNK JESSICA JONES EGÉSZSÉGÉRE! – JESSICA JONES: ALIAS KÉPREGÉNYKRITIKA

0 153

Jessica Jonest 2015-ig Magyarországon szinte senki nem ismerte, sőt, ha nagyon megkockáztatom akkor az amerikai képregény rajongóknál is csak a nagyon underground réteg körében volt elterjedt. A Netflix azonban húzott egy merészet a Daredevil után, és behozta a köztudatba Jessicat. Egy olyan sorozatot téve le az asztalra, amely nem csak kimagaslik a zsánerből, hanem legjobbak között is ott van a helye.

Photo by: themarysue.com

A Fumax kiadónak is van vér a pucájában, meg kell hagyni. Tavaly év végén egy elég szép képregényes letámadást indított a rajongók pénztárcája ellen. Kiadta a Conant, az évek óta várt V mint vérbosszút, és köztük a Jessica Jones: Alias képregény sorozatot, mely a Marvel Max égisze alatt jelent meg eredetileg.

Erről az alszériáról annyit érdemes tudni, hogy sokkal szókimondóm és naturalistább, mint egy szokványos Marvel füzet. Erre fel is hívják a figyelmet a borítón, így tényleg csak felnőtt kezébe szabad adni, és vigyázni kell, nehogy a kisgyerek levegye a könyvespolcról, mert kellemetlen lehet, mikor a szülök hazajönnek és megkérdezi a gyermek mi az a kékeres.

Magát a képregényt Brian Michael Bendis írta, aki hazánkban sem ismeretlen név. Rengeteg Kingpin által kiadott képregény jelent meg tőle, és eléggé minőségi fajták, de a Nagy Marvel-képregénygyűjteményben is jelentek, jelenek meg által írt történetek. Mondhatni az ő neve garantált a minőségre. A rajzoló pedig Michael Gaydos volt, aki ismeretlen nálunk (kerestem a portfólióját de sok mindent nem találtam), és ahogy elnézem az Alias volt az eddigi fő műve.

A cikk tárgyát képező kötet, nem egy tipikus hőstörténet. A sorozat rengeteget merít belőle, viszont már alapjaiban van egy szöges ellentét a kettő között. Míg a Tv-re álmodott verzióban még viszonylag a pályája elején járó nyomozót láttunk, addig a füzetes verzióban már egy kiégett, a Bosszú Angyalait is megjárt, de belefáradt hősnővel találkozunk, akinek ugyanúgy fizetnie kell minden számlát, és néha szembe kell néznie az emberek gyűlöletével is.

A kötetben, két detektív sztorit találunk, Az egyikben maga Amerika Kapitány van a középpontban, másikban pedig Rick Jones. Többet nem is szeretnék elmondani, viszont legalább a Marvel filmek ismerete nem árt, hogy a poénokat igazán értékelni tudjuk. De hogy őszinte legyek Rick Jonest én se nagyon ismerem, még is megállt a lábán a történet, bár jobban élveztem volna ha tudom ki ő pontosan.

A Jessicával komolyabb bajom nincs, nem nagyon tudok negatív kritikát megfogalmazni. Csodás kiadás, de ezt már a Fumaxtól megszokhattuk. A történetek jók, hangulatosak, a karakterek zseniálisak, és jó végre belelátni a Marvel univerzumba utca szinten is. Aki szereti a képregény különlegességeket, és a Marvel világgal is tisztába van, annak kötelező beszerezni, főként akkor ha sorozatot is szerette. A második Alias pedig hamarosan kopogtat az ajtón, melyet kíváncsian várok, és remélem a színvonal tovább nő majd.

10/9

 

Plusz infó:

Ide kattintva megrendelheted a Jessica Jones sorozat első kötetét, illletve a hamarosan megjelenő második részt is előjegyezheted. 🙂

Jessica Jones: Alias
Brian Michael Bendis és Michael Gaydos
Fumax Kiadó

 

Egyszer régen jelmezes szuperhős volt – bár nem épp a legjobb. Képességeit egy lapon sem lehetett emlegetni a Marvel Univerzumot benépesítő álruhás legendákéval. Egyszerűen képtelen volt megtalálni a helyét köztük. Az azóta lecsúszott, önpusztító Bosszúangyal-jelölt ma már az Alias nyomozóiroda – a szuperhumán esetekre is specializálódott magánnyomozó kisvállalkozás – tulajdonosa és egyetlen alkalmazottja. Amint akaratlanul kideríti az egyik legnagyobb hős személyazonosságát, Jessica egy csapásra feláldozhatóvá válik. Éles elméje, képességei és intelligenciája segítségével átmenetileg talán túlélheti a viszontagságokat. Azonban a legmagasabb körökig érő összeesküvés közepébe csöppen, a kérdés pedig az, vajon túl sok hidat égetett-e fel maga mögött ahhoz, hogy segítségért folyamodhasson a régi barátaihoz…

Az Alias nemcsak első osztályú krimi és lélegzetelállító thriller, de a Marvel hangsúlyosan felnőtt közönségnek szánt alkiadója, a MAX Comics nyitányaként egyenesen képregénytörténeti mérföldkő: nagy kiadó korábban csak elvétve vállalt fel olyan kemény témákat, jeleneteket és szövegezést a saját univerzumában, mint ami Jessica Jones világát jellemzi.

A képregény alapján készült a Netflix hatalmas sikerű Jessica Jones-sorozata, amely az alkoholista, láncdohányos nyomozónőt azonnal a legnépszerűbb Marvel-karakterek közé juttatta.

 

Leave A Reply

Your email address will not be published.