Krumplihéjpite Irodalmi Társaság Könyvajánló

0 275

A Krumplihéjpite Irodalmi Társaság eredetileg 2010-ben jelent meg magyar nyelven, és igencsak hamar elfogyott a könyvesboltok polcairól. A Netflix 2018-as könyvadaptációjának köszönhetően azonban az újrakiadás sem váratott magára. A Park Könyvkiadó gondozásában megjelent Krumplihéjpite Irodalmi Társaság ezúttal természetesen filmes borítót kapott, ami igazán szépre, esztétikusra sikerült. A fent említett könyvet a levélregény műfajába sorolhatjuk, ez egy egészen különleges formája a történetmesélésnek. Formailag fiktív levelek sorozata, aminek cselekménye egyértelműen lassabban csordogáló, viszont sokkal bensőségesebb, érzelmesebb hangulatú. Mary Ann Shaffer és Annie Barrows szerzőpárosa olyan végtelen bájjal és finomsággal nyúlt a második világháború témájához, hogy azt nyugodtan nevezhetjük példaértékűnek.

Forrás: IMDB

A kaland a második világháború utáni Londonban veszi kezdetét, majd a szépséges Csatorna-szigeteki Guernsey-n folytatódik. Főhősünk Juliet Ashton kisasszony, egy lehengerlő humorú, talpraesett, sikeres írónő aki éppen alkotói válságban szenved. Új témát keres, és ezt a sors egy levél formájában az ölébe is pottyantja. Dawsey Adams, Juliet levelezőpartnere, tulajdonképpen az Austen-i férfi ideáll megtestesítője. Irodalomrajongó, csendes, rejtélyes, igaz úriember. Nem csoda tehát ha főhősnőnk – és vele együtt mi is- lassacskán beleszeretünk a férfiba.

“Én nem akarok férjhez menni csak ezért, hogy férjnél legyek. El sem tudok képzelni fájdalmasabb magányt, mint hogy életem hátralévő részét olyasvalakivel töltsem, akivel nem lehet beszélgetni, vagy ami még rosszabb: akivel nem lehet hallgatni.”

A Krumplihéjpite Irodalmi Társaság korántsem egy cukormázas romantikus történet. Bepillantást enged a háború borzalmaiba, de teszi mindezt úgy, hogy egyensúlyba hozza azt a rengeteg szörnyűséget amin a sziget lakóinak keresztül kellett mennie, a jelen nyugodt és derűs pillanataival. Megismerhetjük a német megszállás alatt létrejött társaság tagjait, és a sziget lakóinak történeteit, amik bizony néha könnyet csalnak az olvasó szemébe. A levelek testközelibbé, érthetőbbé teszik a történelem egyik legsötétebb eseményét, így kijelenthetjük, hogy a könyv minden látszat ellenére egy tökéletes történelmi betekintés a második világháború poklába, egy egészen újszerű nézőponton keresztül.

“(…) a humor a legjobb szer, hogy az elviselhetetlent elviselhetővé tegye.”

Forrás: IMDB

A levelek a fény és az árnyék pengevékony határmezsgyéjén egyensúlyoznak. Minden szigetlakónak megvan a maga története, és persze véleménye a német megszállásról, amik személyenként igencsak eltérőek. A német katonákról rendkívül árnyalt képet kapunk, és kiderül, hogy nem mindenki eredendően gonosz aki egyenruhát visel. Az élelemhiány, az elszigeteltség és a hazavágyódás az ellenség sorait sem kíméli. Mindez egészen eltérő viselkedési formákat vált ki a katonákból. Barátságok, szerelmek szövődnek amik a körülményekből kifolyólag nagyon kevés esetben érnek boldog véget. A háború kitörölhetetlen nyomot hagy a sziget lakóinak lelkében, de mindennek ellenére képesek bizalommal és reménnyel tekinteni a jövőbe, és mindaz az életkedv amit a társaság tagjai képviselnek óhatatlanul is átragad ránk.

Forrás: Kerry Brown

A díszletet Guernsey mesébe illő tájai adják, aminél szebbet nehéz lenne elképzelni. Juliet életét gyökerestől felforgatja az utazás, és bizony rá kell jönnie, hogy a nagyvárosi élet, a gazdag és lehengerlően jóképű Mark Reynolds teljességgel idegen és taszító számára.

“Van valami udvarlófélém, de még nem szoktam hozzá. Igazán nagyon kellemes férfi, és pazar lakomákkal halmoz el, de néha elfog az érzés, hogy a könyvekben megírt udvarlók jobban érdekelnek, mint aki épp velem szemben ül. Micsoda gyáva, elmaradott, elferdült gondolkodású némber lesz belőlem, ha ez igaznak bizonyul!”

Forrás: IMDB

Ellenben a tenger sós illata, az összetartó közösség támogatása, a rengeteg felfedezésre váró történet és kaland, és persze nem utolsó sorban egy bizonyos Dawsey Adams nevű úriember mind-mind ellenállhatatlanul hívogató a fiatal írónő számára. Az új könyv témája hamarosan kiteljesedik, és ahogy körvonalazódik a titokzatos és bátor Elizabeth története, úgy lassacskán Juliet is rádöbben, hogy elszakíthatatlan szálak fűzik a szigethez és lakóihoz. Az utolsó oldalakon természetesen minden a helyére kerül, és fájó szívvel, de mosollyal az arcunkon veszünk búcsút ettől az igazán szívmelengető alkotástól. A Krumplihéjpite Irodalmi Társaság tipikusan az a könyv amit érdemes borongós, esős őszi napokon olvasni, hiszen garantált a kedélyjavító hatása.

Krumplihéjpite Irodalmi Társaság

Mary Ann Shaffer, Annie Barrows

Park Kiadó, 2018

372 oldal

 

1946 ​januárjában a Londonban élő Juliet Ashton levelet kap egy ismeretlen férfitól a Csatorna-szigeteki Guernsey-ről. A levél írója elmeséli, miért alakították meg a második világháború alatt, a német megszállás idején a Krumplihéjpite Irodalmi Társaságot, és hogyan segítette a sziget lakóit abban, hogy átvészeljék a háborút. Így kezdődik a szívet melengető, varázslatos kisregény, melyben levélváltásokból, apránként rajzolódik ki előttünk a festői Guernsey-n élők humorral átszőtt, embert próbáló története.

„A szerzőpáros magával ragadó, ugyanakkor szívbe markoló könyvet írt – Jane Austen-i hangulatú, történelmi tanmesét. A leveleket nem az olvasónak címezték, mégis neki szólnak.”
Sarah Addison Allen

„Soha nem akartam annyira egy könyvklubhoz tartozni, mint a Krumplihéjpite olvasása közben. A regény minden lapjáról sugárzik a szeretet.”
The Christian Science Monitor

„Hihetetlen szerelmi történet, mely egyben a túlélésről és a hősiességről is szól, emléket állítva egy kis közösségnek, melyet a könyvek szeretete kovácsolt eggyé.”
The Charlotte Observer

Ide kattintva megrendelhetitek a könyvet 😉

 

Ha már a levélregény, és háborús téma, akkor mindenképp meg kell említenem Jessica Brockmole Levelek ​Skye szigetéről című alkotását. A két könyv sokban hasonlít egymásra, ám mégis teljesen más stílust képviselnek. Míg a Shaffer és Barrows szerzőpáros egy könnyedebb megközelítést alkalmaz, addig Brockmole stílusa sokkal komorabb, mélyebb, elgondolkodtatóbb. Bevallom az én szívemhez ez némileg közelebb áll. A Levelek Sky szigetéről tulajdonképpen egy életen át tartó szerelem története, ami mindkét világégésen átível. A romantikus történetek, és az elsöprő, végzetes szerelmek kedvelőinek kihagyhatatlan alkotás. Csodaszép, megrendítő, könnyekig megható.

“Komolyan azt hiszed, hogy bármit bizonyítanod kell előttem? Azt hiszed, tenned kell még valamit, hogy folyamatosan velem lehess? Csak ennyit kérek. Hogy legyél nekem.”

Levelek Skye szigetéről

Jessica Brockmole

Cor Leonis kiadó, 2014

238 oldal

 

1940. ​június 17.
Ó, Margaret!
…Neked nincsenek titkaid előttem, de én mindig elzárva tartottam előled életem egy részét. Azt a részét, amely kaparni kezdte a falat, amikor ez az újabb háború elkezdődött, azt a részét, amely üvöltve akar kitörni most, azon a napon, amikor elrohantál tőlem, hogy találkozz a te katonáddal.
El kellett volna mondanom neked, meg kellett volna tanítanom neked, hogyan acélozd meg a szívedet. Meg kellett volna tanítanom neked, hogy egy levél nem mindig csak egy levél. A papírra írt szavak átitathatják a lelket. Bárcsak tudtad volna!
Anya

Elspeth mindig azt mondta a lányának: életem első kötete kifutott nyomtatásból. Ám amikor bombasorozat éri Edinburgh-t, és Margaret megtalálja anyját a hálószobában egy halom megsárgult levéllel az ölében, a múltra, melyet Elspeth oly gondosan titkolt, hirtelen fény vetül. A következő napon Elspeth eltűnik.
Egyedül maradva a levelekkel, Margaret megismer egy olyan anyát, akit soha nem ismert: egy költőnőt, aki Skye szigetén élt, és aki 1912-ben válaszolt egy Illinois-ban élő fiatal amerikai rajongója levelére.
Szemérmeskedés nélkül, Elspeth és Davey őszintén megosztották egymással álmaikat, félelmeiket – minden olyasmit, amit senki mással. Mert anélkül, hogy valaha is találkoztak volna, kiválóan ismerték egymást.
Az óceán két különböző partján, békeidőben és háborúban, de leginkább papíron és tintán keresztül megélve az eseményeket a Levelek Skye szigetéről egy levél mindent megváltoztató erejéről szól – a levéléről, melyet soha nem kellett volna elküldeni, a levéléről, mely soha nem kerül elküldésre, és a levéléről, melyet örökre megőriz a címzettje.

Ide kattintva megrendelhetitek a könyvet  😉

Plusz infó:

A Krumplihéjpite Irodalmi Társaság című film augusztus 10-től a Netflixen!

Annie Barrows és Mary Ann Shaffer sikerkönyvének filmváltozatát Mike Newell rendezésében láthatjuk a Netflixen. Juliet Ashton szerepében Lily Jamest (A legsötétebb óra, Hamupipőke, Baby Driver) láthatjuk,Sidney Starkot a lehengerlő Matthew Goode (Kódjátszma, Vonzások, Szökőhév), míg Dawsey Adamst, Michiel Huisman (Vadon, Az oszmán hadnagy) játssza.

 

 

 

 

 

 

 

Leave A Reply

Your email address will not be published.